Щось давненько ми нічого не аналізували з розглянутих у цій темі релізів.
На багатьох форумах, де мені довелося спілкуватися з колекціонерами, я зустрічав чимало повідомлень про те, що Брюс Спайзер у своїй останній книзі не все врахував. Нагадаю, що мова йде про довідник "Beatles For Sale On Parlophone Records" у якому Брюс разом з Франком Деніелсом дуже скрупульозна розглядають усі відомі релізи Бітлз, які були видані у Великобританії в 60-х роках.
Так, є деякі зауваження, але частину (майже третину з них), особисто я відразу відхиляю, бо деякі опоненти авторів виявились дуже неуважними. Звісно, що ми усі насамперед розглядаємо у книзі картинки і опускаємо супроводжувальний текст. А насправді автори із-за великого обсягу матеріалу дещо спростили наповнення довідника візуальною інформацією. Але, зразки пропущених етикеток враховані у спеціальному додатку, що додається до книги окремою брошурою майже на 24-х сторінках. І ось саме в цій брошурі я часто знаходжу етикетки, які не показані на сторінках книги, але про них згадується в самому тексті, на який ми не особи і звертаємо свою увагу. Так що, будь-те уважнішими!
Мені і самому хотілося б знайти від себе щось таке, що я сам реально маю, а у книзі, про це нічого не згадано. Це навіть було б дуже великим престижем вказати авторам на якісь недоліки. Але кожного разу я при уважному читанні книги таки знаходив речі, які вважав упущеними. Одне, що я таки маю констатувати, це друкарські помилки. Їх чимало. І ось цими днями я знову з ними зіткнувся.
До моїх рук потрапив сингл 1967 року "Hello, Goodbye" / "I Am The Walrus". Але сингл дещо незвичайний. Його було відпресоване на фабриці компанії DECCA. Тобто це контрактний прес.
Які його ознаки:
- Відсутній tax code (податковий код) на центрі для виштовхування з обох боків диска.
- Борозна знаходиться приблизно на відстані 2,5 мм від краю виштовхувального центру або на відстані 10-ти мм від центрального отвору.
- Також є друга борозна, яка знаходиться приблизно на 0,5 мм від краю центру виштовхування.
- Зазор між центром виштовхування та корпусом диска приблизно має ширину 2,5 мм (замість 1 мм у EMI).
- Податковий код кожного натиску на контрактних пресах від DECCA знаходиться на dead wax (у мертвій зоні, тобто там де збігається остання доріжка) на позиції 12 годин.
- А номер материнської матриці натиснуно на позиції 9 годин.
- У контрактних релізах НЕ використовували штемпельні коди BUCKINGHAM, тому такі позиції взагалі відсутні у положенні 3-х годин.
Спочатку я занурився у книгу на сторінку з описом цього видання. Звісно, особо не вчитуючись у сам текст, я помітив, що автори надали лише зображення 4-х версій цього синглу:
PAR 5655.DR1 – демонстраційний випуск з зеленою етикеткою.
PAR 5655.01A – стандартний випуск з кредитом NOTHER SONG, NCB набраним шрифтом sans-serif у 2 строки.
PAR 5655.01B – стандартний випуск з кредитом NOTHER SONG NCB набраним шрифтом serif у 3 строки.
PAR 5655.01C – контрактний прес від Pathé Marconi.
Про останню версію я вже писав тут
https://beatles.com.ua/forum/thread214-8.html#3215 Але я вирішив ще перевірити свою знахідку у додатку. Там також були відзначені ці 4-ри версії, причому, остання відмічена літерою S жирним шрифтом (тобто solid center).
Я вже зрадів, що таки виловив рідкісний примірник. Але моя радість була недовгою. Уважно вчитавшись у текст, я дізнався, що PAR 5655.01A та PAR 5655.01B ще також були відпресовані і компанією DECCA. Повернувся до додатку і побачив ледве помітну літеру D, що означала DECCA, напроти цих двох типів синглу (на наступному скані відмітка червоною цифрою 1). Отже, це вже не перша друкарська помилка, яку я знайшов. Повинна була стояти позначка, як у цифри 2 (відмітка червоним на тому ж самому скані).
До чого я це все веду, на що натякаю? Якщо ви знайшли у себе якусь платівку, яку вважаєте упущеною у довіднику, будь ласка, сповістить про свою знахідку. Можливо ми разом доведемо, що ваш примірник таки відсутній у книзі, або спростуємо це.