З початку цього року (принаймні раніше я цього не помічав) на каналі YouTube почали з’являтися відомі пісні Пола Маккартні, а потім і групи Бітлз, оброблені чи «вдосконалені» за допомогою програм AI (artificial intelligence - штучний інтелект). С кожним днем таких «шедеврів» стає все більше – з’явилися й пісні інших учасників Бітлз, та й багатьох відомих виконавців, вони вже «переспівують» відомі хіти одне одного!
Я вже писав про це в темі «Интересные сайты, ссылки и просто информация в Сети» і наводив приклади такого «вдосконалення» пісень Пола, вони часто щезають з YouTube, а з’являються нові. Це явище починає набувати масового характеру, такі програми (а їх, очевидно, декілька, а може й достатньо багато) стають доступні й людям, м’яко кажучи, мало кваліфікованим і з поганим смаком.
Як відноситися до такого явища, добре це чи погано? Радіти чи навпаки, обурюватися? На мій погляд, однозначно можна сказати, що розвиток музики (а може й її занепад?) виходить на зовсім новий етап, коли геніальність композитора, майстерність і віртуозність виконавця, навіть вигадливість продюсера відходять на задній план, а найбільш значущими будуть комп’ютерні програми і ті, хто ефективно вміє їх використовувати. Особливо цим тішитися я би не став, але принаймні, це цікаво.
Отже, пропоную в цій темі обговорювати цю проблематику, наводити приклади вдалого використання АІ в музиці, особливо пов’язаній з Бітлз, а також критикувати. Думаю, незабаром коло аспектів проблематики розшириться: відношення правовласників до подібного роду експериментів, а можливо й зміна законодавства, бажання чи категорична відмова артистів (перш за все, цікава позиція Пола і Рінго) використовувати подібні технології у своїй творчості, тощо.
Чи подобається вам музика, створена або відредагована штучним інтелектом
Ділимося думками стосовно музики (зокрема музики Бітлз, як групи в цілому, так і її учасників), в якій використовується АІ та подібні програми
|
#1 - 9 червня 2023, пятница
|
|
|
Модератор
Львов
5 дней назад
|
0
|
|
#2 - 9 червня 2023, пятница
|
|
|
Відвідувач
Чернигов
5 дней назад
|
0
Люди або будуть слухати, або ні.
Тобто час вирішить. А мені особисто хоч би десяту частину встигти до кінця життя прослухати з запланованого) Beatles is all you need!
|
|
#3 - 10 червня 2023, суббота
|
|
|
Модератор
Киев
286 дней назад
|
0
Ось і в мене виникло таке ж саме питання. Нещодавно знайшов ось це
Не пригадую я такої пісні у Макки навіть на бутлегах. Невже фейк? Save vinyl!
|
|
#4 - 10 червня 2023, суббота
|
|
|
Модератор
Львов
5 дней назад
|
+1
Ну так, створення абсолютно нових композицій з голосами, схожими на голоси відомих артистів, - це окрема тема для обговорення. Але я би перш за все звернув увагу на обробку за допомогою АІ вже відомих пісень.
Напевно ніхто не буде сперечатися, що за останні роки голос Пола катастрофічно підсів, це відчувається на його останніх альбомах і особливо на концертах. Причому, на мою думку, саме у спокійних піснях (Early Days, Scared з альбому New, I Don’t Know, Confidante з Egypt Station, Women and Wives, Kiss of Venus з McCartney III), у той час, як це не дивно, більш темпові, рóкові пісні (Alligator, Who Cares, Nothing for Free, Slidin', Seize the Day) звучать набагато краще. Ось приклади омолодження його голосу: |
|
#5 - 10 червня 2023, суббота
|
|
|
Відвідувач
Чернигов
5 дней назад
|
0
Ось це я розумію ремастери))
Beatles is all you need!
|
|
#6 - 10 червня 2023, суббота
|
|
|
Модератор
Львов
5 дней назад
|
0
Цікаво також, як би звучали сольні пісні екс-бітлів з додатком вокалу (перш за все) або інструментів їх колег по групі. Але те, що я чув (Band on the Run, When We Was Fab, Got My Mind Set on You), на мій погляд, тільки зіпсули оригінал. Проте непогано звучать пісні Beatles for others, тобто віддані іншим виконавцям. Тут за основу взяли існуючі демо
|
|
#7 - 11 червня 2023, воскресенье
|
|
|
Модератор
Киев
286 дней назад
|
0
Ще один "шедевр".
... щось не подобається мені... Save vinyl!
|
|
#8 - 12 червня 2023, понедельник
|
|
|
Модератор
Львов
5 дней назад
|
0
Ну це до Beatles не має ніякого відношення, не схоже ні за тембром голоса, ні стилістично. І таких доробок, на жаль, повно в Мережі. Ні серед відомих хітів інших виконавців, ні серед нових пісень, які за версією АІ буцімто виконуються Beatles або кимось з учасників групи, нічого цікавого поки що я не чув. Ось омолодження голосу Пола в деяких піснях і ще кілька цікавинок дійсно варті уваги.
|
|
#9 - 13 червня 2023, вторник
|
|
|
Модератор
Львов
5 дней назад
|
+2
А ось свіжа новина!
http://webgrafikk.com/blog/news/paul-employs-ai-to-release-third-new-beatles-song/ Як повідомляє БіБіСі, Пол заявив у інтерв’ю, присвяченому виходу його нової книги-фотоальбому 1964: Eyes of the Storm, що ним було найнято спеціалістів з АІ, щоби з допомогою цієї технології виділити голос Джона з демо-запису пісні, а потім зробити мікшування і випустити те, що буде останнім записом Beatles, який має вийти до кінця цього року. Пол не вказав, про яку саме пісню йде мова, але вже стверджують, що це скоріше за все буде Now and Then, пісня над якою ще в 1995 він працював разом з Джорджем і Рінго для проєкту Anthology, але яку так і не закінчили. Якщо це дійсно так, це буде справжня сенсація, подія, на яку багато хто (і я в т.ч.) давно чекав. Правда чуток, про те, що Now and Then ось-ось уже повинна вийти за останні років 15 було багато. Версій пісні, створених різними аматорами, в Мережі також повно. Що ж, почекаємо – подивимось, а може й послухаємо! Спитали Пола також, як він відноситься до ідеї омолодити за допомогою АІ його голос та вже реалізованих спроб в цьому напрямку. Він відповів, що це дуже цікаво і хоча він не так багато з цього чув, тому що не сидить весь час в інтернеті, але чув про те, що Джон таким чином співає одну з його пісень, це те, над чим зараз працюють, це захоплююче, хоча й дещо страшно, і це можна буде використати в майбутньому. Знавці англійської можуть послухати все інтерв’ю тут https://www.bbc.co.uk/sounds/play/p0ftvczc Буде доступне ще 29 днів Редагувалося: 1 раз (Останній: 13 червня 2023 в 16:57)
|
|
#10 - 13 червня 2023, вторник
|
|
|
Модератор
Одесса
25 дней назад
|
+1
Грандіозна новина! I дуже гарна пісня. Навіть аматорську продукцію приємно слухати – з любов'ю зроблено, та дуже ретельно. Хочеться вірити, що зараз вже справді її випустять. У будь-якому разі, яка б це пісня не була, схоже, що наприкінці року може статися сенсація. Але ось тільки дуже сумно стає після слів "...і випустити те, що буде останнім записом Beatles"
|
|
#11 - 13 червня 2023, вторник
|
|
|
Модератор
Одесса
25 дней назад
|
0
А шодо всіх цих переробок пісень за допомогою штучного інтелекту, то моє ставлення до цього дуже насторожене. Настільки все правдоподібно, що можна сказати, це знецінює справжню творчість. Хоча, з іншого боку, це дійсно дуже цікаво. Але якщо так далі піде, то страшно навіть уявити, що буде з музикою в майбутньому
|
|
#12 - 13 червня 2023, вторник
|
|
|
Модератор
Харьков
2 часа назад
|
0
Особисто я вважаю, що, якщо ШІ використовується, як інструмент, так би мовити, реставрації (як в прикладі з новиною про нову пісню Бітлз), то це дуже і дуже корисна штука.
А коли той ШІ створює щось нове сам по собі, а не як інструмент митця, - то не є гуд. Отже: музика, створена штучним інтелектом - мінус музика, відредагована штучним інтелектом - плюс Редагувалося: 1 раз (Останній: 14 червня 2023 в 12:33)
|
|
#13 - 14 червня 2023, среда
|
|
|
Модератор
Одесса
25 дней назад
|
+1
Усі ви бачили на продуктах написи: "Не містить ГМО". Якщо так піде й надалі, то не виключаю щось схоже і на музичній продукції недалекого майбутнього. Береш якийсь альбом, читаєш інформацію, а там серед іншого таке: "Не містить ШІ"
|
|
#14 - 14 червня 2023, среда
|
|
|
Модератор
Киев
286 дней назад
|
+1
Save vinyl!
|
|
#15 - 17 червня 2023, суббота
|
|
|
Модератор
Львов
5 дней назад
|
+1
Шон Леннон підтвердив у твіттері, що така пісня дійсно готується, а штучний інтелект використаний лише для того, щоби очистити голос його батька від шуму, якого у запису було більше ніж на демо Free As a Bird, тож голос Джона такий, яким був записаний, тільки очищений за допомогою АІ, ніяких фейків. Усі четверо Бітлз приймають участь в цьому запису.
А на підтвердження того, що це саме пісня Now and Then, в Мережі поширено свідоцтво її реєстрації від 7 лютого цього року |
|
#16 - 17 червня 2023, суббота
|
|
|
Модератор
Львов
5 дней назад
|
0
Якщо це правда, виникає питання, чому саме зараз? В інтернеті поширюються чутки, що в цьому році планується перевидання Beatles Anthology, не ювілейне вже, бо 25-річний ювілей був 3 роки тому. Тоді вміст цієї пісні в ньому цілком логічний. Що це буде за перевидання, наразі невідомо: чи ремастерінг або ремікс трьох альбомів (нагадаємо, кожний був у форматі 2CD або 3LP) з можливим додатковим матеріалом, чи вдосконалення 8-серійного серіалу теж з додатковими відео і перевиданням на blu-ray, або скоріше на стрімінгових платформах, наприклад Disney+. А можливо і відео і аудіо. Час принесе відповідь, надіємося в цьому році.
|
|
#17 - 18 червня 2023, воскресенье
|
|
|
Модератор
Харьков
2 часа назад
|
0
Игорь: Якщо це правда, виникає питання, чому саме зараз? В інтернеті поширюються чутки, що в цьому році планується перевидання Beatles Anthology, не ювілейне вже, бо 25-річний ювілей був 3 роки тому. Тоді вміст цієї пісні в ньому цілком логічний. Що це буде за перевидання, наразі невідомо: чи ремастерінг або ремікс трьох альбомів (нагадаємо, кожний був у форматі 2CD або 3LP) з можливим додатковим матеріалом, чи вдосконалення 8-серійного серіалу теж з додатковими відео і перевиданням на blu-ray, або скоріше на стрімінгових платформах, наприклад Disney+. А можливо і відео і аудіо. Час принесе відповідь, надіємося в цьому році. Або ж просто видадуть CD-сінгл. Редагувалося: 1 раз (Останній: 18 червня 2023 в 12:09)
|
|
#18 - 18 червня 2023, воскресенье
|
|
|
Модератор
Львов
5 дней назад
|
0
fcliverpool: Грандіозна новина! I дуже гарна пісня. Навіть аматорську продукцію приємно слухати – з любов'ю зроблено, та дуже ретельно. Хочеться вірити, що зараз вже справді її випустять. У будь-якому разі, яка б це пісня не була, схоже, що наприкінці року може статися сенсація. Але ось тільки дуже сумно стає після слів "...і випустити те, що буде останнім записом Beatles" І мені пісня одразу сподобалася, як тільки почув її демо ще років 20 тому. А від слів таких дійсно стає дуже прикро і сумно, проте, нічого не поробиш, все хороше коли-небудь закінчується |
|
#19 - 19 червня 2023, понедельник
|
|
|
Модератор
Львов
5 дней назад
|
0
Віталій: Або ж просто видадуть CD-сінгл. Може вийти й ще простіше: видадуть тільки в стрімінгу. Та хоч би видали взагалі |
|
#20 - 9 липня 2023, воскресенье
|
|
|
Модератор
Киев
286 дней назад
|
0
Save vinyl!
|